Voor de redactie is het elke keer weer een uitdaging of het zal lukken een verhaal te vinden voor de volgende ‘Garenkoker’.
Gelukkig zijn er van die momenten dat toeval een helpende hand uitsteekt. Als invaller voor een van onze vaste bezorgers, raakte een van onze redactieleden afgelopen december aan de praat met Jack Liljeholm, wonend in de Pieter Kiesstraat op nummer 74. Het was zijn verhaal over Felix de Nobel, een van de vroegere bewoners van zijn huis, dat het probleem oploste.
Felix groeit op tot gerespecteerd musicus
In het jaar 1910, kwam de familie De Nobel in de buurt wonen. Vader Pieter verdiende het brood als glasetser. Moeder Elisabeth zorgde voor hun zoontje Felix, geboren in 1907. Zijn jongere broers Johan (1912) en Otto (1918) zijn op nummer 74 geboren.
Vader Pieter besloot van zijn hobby zijn beroep te maken en werd zang- en muziekleraar aan onder andere de Haarlemsche Huishoud- en Industrieschool én het Kennemer Lyceum. Daarnaast gaf hij vanuit huis ‘Privaat – en Cursuslessen in Piano, Zang en Muziektheorie’. Opgroeiend in een muzikaal nest, waarin piano en zang centraal stonden, was het dan ook niet zo verwonderlijk dat Felix uitgroeide tot een musicus. Bijzonder is dat hij een wereldwijd gerespecteerd musicus werd.
Felix de Nobel richt het Nederlandsch Kamerkoor op
Na in Haarlem de HBS te hebben afgerond, begon hij op 18-jarige leeftijd aan het Amsterdams conservatorium met als doel solopianist te worden. Al snel merkte hij dat hij over bijzondere talenten beschikte om zangsolisten op de piano te begeleiden. Dit talent maakte dat hij vaak gevraagd werd befaamde binnen- en buitenlandse vocalisten aan de vleugel te begeleiden.
In 1937 vroeg de VARA Felix een groep zangers en zangeressen bij elkaar te brengen om een serie cantates van Bach uit te zenden. Gesteund door de waardering hiervoor van de luisteraars, richtte Felix het Nederlandsch Kamerkoor op. En op 9 januari 1939 vond in Haarlem het eerste optreden hiervan plaats. Onder zijn leiding verwierf dit koor na de oorlogsjaren grote internationale befaamdheid. Het koor bracht talrijke grammofoonplaten uit en maakte concertreizen door heel Europa, ook in Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten. Nederland werd niet vergeten en ze bezochten zelfs de kleinste dorpen.
Voor zijn uitzonderlijke muzikale prestaties ontving Felix al tijdens zijn leven ruime erkenning, waaronder een koninklijke benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Het Nederlands Kamerkoor is ook vandaag de dag nog een bloeiend en gerenommeerd gezelschap.
Bestaat toeval?
We zien dat mensen meer vuil naast de containers zetten, vuil dat niet in de container thuishoort. We wonen in een mooie wijk in Haarlem en laten we met elkaar zorgen dat het zo blijft en wát we kunnen doen, ook doen. We zijn samen verantwoordelijk voor een schone buurt.
Daar is de redactie nog niet over uit. Alhoewel?
Exact 100 jaar na de familie De Nobel betrokken Irja en Jack Liljeholm met hun twee zonen dezelfde woning. Hun oudste zoon is in 2007 geboren, exact 100 jaar later dan Felix de Nobel. Én ook hij heet Felix! Lees meer over het Nederlands Kamerkoor en vind daar ook de concertagenda.